Szendrey Júlia Emlékszoba – Keszthely Vissza

Szendrey Júlia Emlékszoba
Keszthely

Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác gazdatisztként a Festeticsek szolgálatában állt Keszthelyen. A család az Újmajorban lakott, 1973 óta ezt a városrészt Szendrey-telepnek hívják, a városban állítottak először szobrot Szendrey Júliának, szervezeti átalakulások után is működik a róla elnevezett általános iskola. Ezért fontos, hogy ebben a városban legyen Szendrey Júlia Emlékszoba.
Az emlékszoba a Fenyves-allé mentén található, a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között, a Szendrey-telepen. A majorság első épületei a XVIII. század végén épültek, Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi. 2009. májusában ide került az első köztéri Szendrey Júlia szobor is. Az emlékszoba közvetlen közelében található a régi intézői ház, melynek falán emléktábla jelöli, hogy ebben az épületben szállt meg Bartók Béla.

Az Emlékszoba kialakításának költségeit a Keszthely Városa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, a Georgikon Alapítvány és a Nők a Balatonért Egyesülete vállalta magára. Köszönet Dublecz Károly dékán úrnak és Lukács Gábor egyetemi oktatónak önzetlen szervező munkájukért
Az emlékszoba kiállításának forgatókönyvét Ratzky Rita írta, látványát Tóth Éva képző- és iparművész tervezte, és a keszthelyi városi múzeum kollégája, Sényi Péter valósította meg. A Tóth Éva által készített, Szendrey Júliát ábrázoló baba egyik felejthetetlen darabja az emlékszobának.

Ratzky Rita