Nagy Gáspár Emlékház – Bérbaltavár

Nagy Gáspár Emlékház
Bérbaltavár

A bérbaltavári ház eredetileg egyszobás parasztház volt. A költő anyai nagyapja, Kelemen Károly bővítette 1927-ben a mai méretre. Az utcafrontra még egy szobát és egy előszobát építtetett. Az előszobából nyílt egy téglából épített árnyékszék, amit csak a 80-as években bontottak le Ekkor vezették be a vizet a házba. A fürdőszoba a bejárattal szemben, az egykori kemence helyén épült meg.

Kelemen Károly háború utolsó évében halt meg. Az orosz katonák bántalmazták lovait, s megnyugtatásukra szánt közeledését a megvadult lovak nem tűrték, kedvenc lova rúgta agyon. Bakler Mária egyedül maradt három lányával – Erzsébettel, Rózsával, Máriával – és fiával, Józseffel a házban. Irénke ekkor már férjhez ment és Nagykanizsán élt.

 

Nagy Gáspár
(1949–2007)

„Valaki ír a kezeddel”

Nagy Gáspár (1949–2007) a Vas megyei Bérbaltaváron született Nagy Gáspár és Kelemen Erzsébet egyetlen gyermekeként. Gyermekkorának két meghatározó élményköre a paraszti élet és a kereszténység volt, de már kisgyerekként találkozott 1956 élményével is.

A bérbaltavári általános iskola elvégzése után a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja lett. Az érettségi után egy évig segédmunkásként dolgozott, 1968–1971-ben Szombathelyen népművelő–könyvtár szakos főiskolai hallgató volt. 1971-ben kapott diplomát. Első versei a főiskola Jelentkezünk lapjában jelentek meg. A politikai rendőrség ekkor írta róla az első jelentéseket, s aztán egészen 1989-ig minden lépését számon tartották.

 

Elérhetőségek

Cím: 9831 Bérbaltavár, Rákóczi Ferenc u. 33.
Telefon: (06 30) 509 34 39
Web: nagygaspar.hu
Nyitva tartás:
április 1-jétől október 31-ig
szerda, péntek 13-17 óráig
szombaton 9-13 óráig
ettől eltérő időontban előzetes bejelentkezéssel