Nagy Gáspár Emlékház – Bérbaltavár Vissza

Nagy Gáspár Emlékház
Bérbaltavár

A bérbaltavári ház eredetileg egyszobás parasztház volt. A költő anyai nagyapja, Kelemen Károly bővítette 1927-ben a mai méretre. Az utcafrontra még egy szobát és egy előszobát építtetett. Az előszobából nyílt egy téglából épített árnyékszék, amit csak a 80-as években bontottak le Ekkor vezették be a vizet a házba. A fürdőszoba a bejárattal szemben, az egykori kemence helyén épült meg.

Kelemen Károly háború utolsó évében halt meg. Az orosz katonák bántalmazták lovait, s megnyugtatásukra szánt közeledését a megvadult lovak nem tűrték, kedvenc lova rúgta agyon. Bakler Mária egyedül maradt három lányával – Erzsébettel, Rózsával, Máriával – és fiával, Józseffel a házban. Irénke ekkor már férjhez ment és Nagykanizsán élt.

 

1948-ban Kelemen Erzsébet férjhez ment a szomszédos Nagytilajban élő Nagy Gáspárhoz. Áldott állapotba kerülvén az utolsó heteket Baltaváron töltötte a szülői házban, itt született meg 1949. május 4-én fia, ifjabb Nagy Gáspár. A 39 éves édesanyát megviselte a szülés. Az apa gazdálkodott, s közben házat építettek Nagytilajban. A közös élet megteremtése nagy erőfeszítések árán sikerült, hiszen legkeményebb beszolgáltatások, padláslesöprések ideje volt ekkor. A gyermek idejének nagy részét Baltaváron töltötte a nagymamával, nagynénikkel. A nagynénik 32-35 évesek voltak ifj. Nagy Gáspár születésekor. Az édesanya és a nagymama mellett ők is nagy szeretettel viselték gondját. Nevelését keresztanyja („Kereszt”), Kelemen Rózsa határozta meg leginkább.

Nagytilaj Petőfi u. 18. szám alatt felépült a szülők egyszobás háza, de valójában Nagy Gáspárnak a nagytilaji és a baltavári ház egyaránt az otthont jelentette – egészen a 80-as évekig, a szülők haláláig.