Ady Endre Emlékház – Csucsa

Ady Endre Emlékház
Csucsa

Az oltalmazó Csucsa

Csucsán az Octavian Goga Emlékmúzeum méltán népszerű idegenforgalmi nevezetesség.  A Sebes-Körös partján váratlanul felmagasodó hegyoldalra épített kastély és a körülötte elterülő park gyakran felkelti az arra utazók kíváncsiságát. A magyarországi turisták elsősorban Ady Endre miatt érkeznek ide. A modern magyar líra meghatározó költője 1914 tavaszától minden évben heteket, hónapokat töltött itt feleségével, Boncza Bertával. Ma már egyre kevesebben tudják, hogy a kastély és a hozzá tartozó park a Boncza család tulajdonában volt egészen 1920-ig.  

Ady Endre
(1877–1919)

Boncsza Berta tzéves korában Pestre került az Erzsébet nőiskolába, ugyanoda, ahol édesanyja, Török Berta is tanult, ugyanis ez volt Zirzen Janka tanítóképzőjének utódiskolája. Itt hat évet töltött el, majd tizennyolc éves koráig Svájcban, Lutryben, a genfi tó partján álló lányinternátusban élt. Boncza Miklós a legjobb iskolákba járatta lányát, fontos volt számára, hogy jó nevelést kapjon.
Ebben az intézetben történt egyszer, hogy Bertuka magyarul beszélgetett barátnőjével, ezért megbüntették és szobafogságra ítélték. Szobai magányában kezébe vette Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című kötetét.

 

 

ElérhetőségekCím: 407225 Ciucea Srtda Principala Nr. 4. Judetul Cluj
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 09-17 óráig
Telefon: 00 40 264 313 963


A kiállítás kurátora, a forgatókönyv írója: Hegyi Katalin
Látványterv: Kemény Gyula
Grafika: Fákó Árpád
Román szöveg: Szőcs Petra


 

Tárlatvezetés

Előkészületben!