Nagy László Emlékház – Iszkáz Vissza

Nagy László Emlékház
Iszkáz

Mióta verset írok, célom a kifejezés plaszticitása, erőteljessége, merészsége. Mindez kapcsolatos a formával, metaforával, ritmussal. Átkozott és babonás konzervált őskori szokások közé születtem a Bakonyalján. Ott nevelődtem mesék és balladák közt, a bájolók parancsoló ritmusában, a házra támadó regösénekek niagarájában. Verseim néhány vonása innen való.

Népköltészet, népi-nemzeti költészet, 1965

A házat 1908-ban építette Nagy László édesapja, Nagy Béla (1884–1969) parasztgazda. Itt élt hitvesével, a nyárádi Vas Erzsébettel (1905–1995). Itt született négy gyermekük: Izabella, László (1925), Mária és István (1938, írói nevén Ágh István).

A fiatalok városba költöztek. A diktatúra a távlatokat és a hagyományos életet tönkretette, jószágok nélkül, szerepüket vesztve a lakatlan gazdasági épületek ledőltek. A szülői ház ma is látható része állami segítséggel, az iszkáziak szeretetéből és közadakozásból helyreállítva 1984-től Nagy László Emlékházként szolgál, a költő híveinek és családjának szándéka szerint.
A szülőház emlékházzá alakításának fő célja: Nagy László szellemi örökségének ápolása a szülőföldön, életművének elmélyült megismertetése. Ennek elérését szolgálja az iszkázi székhelyű Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány. Az alapítvány az iszkázi önkormányzattal közösen gondozza az emlékházat, részt vesz a kulturális örökség megóvására, a nevelés és oktatás korszerűsítésére irányuló nemzeti programokban.
2008-ban a Nagy László Emlékház is bekapcsolódott a Magyar Irodalmi Emlékházak hálózatába. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával felújított emlékház és az új kiállítások kiválóan alkalmasak a múzeumpedagógiai célok megvalósítására, rendhagyó irodalomórák megtartására és irodalmi kirándulásokra.

Az emlékházban kétágyas alkotószoba is van, összkomfortos lakrésszel. Alkotó vendégeink között az íróktól a tanárokig sokféle értelmiségi megfordul. Szerény térítés fejében a nyugodt szellemi munkafeltétel és ellátás biztosított. A táj, a közeli Somló a csillagtúrákhoz is kellemes, érdekes terep.

Bejelentkezés a gondnoknál:
Németh Györgyné, 8493 Iszkáz (Felsőiszkáz), Ady Endre u. 4. mobil: (36 20) 598 2440;
E-mail a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítványnál: rege.iszkaz@invitel.hu 
A kuratórium elnöke: Szabóné Réthy Katalin