Vörösmarty Mihály Emlékház – Kápolnásnyék

Vörösmarty Mihály Emlékház
Kápolnásnyék

Ebben a házban töltötte gyermekkorát 1802 és 1811 között Vörösmarty Mihály, a magyar reformkor romantikus költészetének meghatározó alakja, a Szózat szerzője.  A költő egy másik kápolnásnyéki, ma már nem álló épületben született, de emlékeiben érzelmileg ez a ház töltötte be a szülőház szerepét.
A házat Nádasdy Mihály gróf földbirtokos gazdatisztjének, idősebb Vörösmarty Mihálynak és családjának szánta szolgálati lakóhelyül, s az építkezés (1800-1801) felügyeletét is rábízta.
A Vörösmarty-család kilenc gyermekkel népesítette be a házat.
Amikor a Nádasdyak 1884-ben eladták a nyéki birtokot az udvarházzal együtt Ott Károly miniszteri tanácsosnak, már évtizedek óta nem éltek a költő szülei. Az új tulajdonos három szobával bővíttette az épületet, s parkosította környezetét. Később az épület öröklés révén Ott Károly unokahúgára, Kresz Gézánéra szállt, tőle pedig fiára, Kresz Géza hegedűművészre.  A következő örökös Kresz Mária néprajzkutató lett. Kresz Mária a házat a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy az épületben emlékmúzeumot rendezzenek be Vörösmarty Mihály tiszteletére.
A ház első Vörösmarty-kiállítását 1952-ben nyitották meg.

A kiállítás az NKA Felemelő század programja keretében valósult meg.

Vörösmarty Mihály
(1800–1855)

"Hol reményben, hol bánatban"
  

Az emlékmúzeum új állandó kiállítása arra vállalkozik, hogy bemutassa Vörösmarty Mihály életútját, és közben ráirányítsa a figyelmet arra, hogy költői világában föld és menny, áhított világ és valóság, kétségbeesés és remény, kétely és hit kettősségei mindig új meg új dimenzióban mutatkoznak meg.

Elérhetőségek

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty u. 31.
Telefon: (06 22) 574 100
Fenntartó: Kápolnásnyék Önkormányzata
Nyitva tartás:
keddtől vasárnapig 10-18 óráig,
Az emlékházban a kiállítást rendezte: Kovács Ida
Látványterv: Kemény Gyula