Móricz Zsigmond Emlékház – Prügy Vissza

Móricz Zsigmond Emlékház
Prügy

Szerencstől, a Hegyalja kapujától tíz, Tokajtól, a szőlő és bor városától húsz kilométerre, a Taktaközben található a 2700 lelket számláló település, Prügy. A község idegenforgalmi nevezetessége a Móricz Zsigmond Emlékház, mely történelmi emlékekben bővelkedő régió egyik jeles irodalmi kultuszhelye. Móricz Zsigmond itt töltötte gyermekkorának néhány meghatározó esztendejét. A napjainkban emlékházként funkcionáló, 19. század végi hármas osztású parasztház 1897-ben épült. A nádtetővel fedett, meszelt falú vályogház helyén állt az a ház, melyet Móricz Bálint 1887-ben vásárolt meg, s 1891. december 27-én éjjel leégett. Ezt követően a portának öt tulajdonosa volt 1892 és 1971 között.

A ház 1971 óta működik Móricz Zsigmond Emlékházként. Állandó kiállítás keretében megtekinthetők a korabeli (19. század végi) paraszti élet bútorai, használati tárgyai, munkaeszközei; valamint helyi dokumentumokra, illetve dokumentumok másolataira, fényképekre, könyvekre, könyvritkaságokra épülő tárlat emlékezik meg Móricz Zsigmond életútjáról.

Az emlékház berendezési tárgyait, valamint a Móricz család prügyi tartózkodásának emlékeit néhai Tassonyi András pedagógus gyűjtötte össze. A „Mint kagyló sebéből gyöngyszem” című állandó irodalomtörténeti kiállítás Móricz Zsigmond, illetve a Móricz család prügyi tartózkodásának éveit mutatja be. Ezeket az esztendőket eredeti dokumentumok – születési anyakönyvi kivonatok, levelek, térképek – nemes másolatai, illetve gazdag fotóanyag szemlélteti. A fotókat és dokumentumokat könyvmakettek teszik változatosabbá. Köztük a feleségének, Jankának készíttetett egyedi Légy jó mindhalálig könyvborító másolata. A kiállítás érdekessége az ún. Fehér könyv másolatának közzététele, melynek eredeti példánya a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtörténeti ritkasága. A tárlat képeit olyan Móricz-művek részletei kötik össze, amelyek prügyi élményeket közvetítenek. A Parasztportrék című állandó néprajzi kiállítás a 19-20. század fordulójának szegény-, illetve középparaszti világát mutatja be. A tárlat része egy korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal berendezett tisztaszoba és pitvar. Ezt a belső teret olyan fotók egészítik ki, amelyek a hagyományos paraszti életet: munkát, szórakozást mutatják be. Középpontban a gyermekmunka és a gyermekjátékok, hiszen Móricz Zsigmond is gyerekként került a faluba.

A kiállítás bútorai, használati tárgyai nem Móricz-relikviák, hanem a Taktaköz korabeli paraszti eszközei, tárgyai. A tárlat a Prügy Községi Önkormányzat, a Móricz Zsigmond Általános Iskola, a Herman Ottó Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával valósult meg 2004-ben. 2008-ban az Irodalmi Emlékházak Reneszánsza program keretében az épület tetőszerkezete újult meg.

„Köszönöm Tügynek, a tügyieknek. Megtanítottak szenvedni már kisfiú korban. S ezzel megacélozták a szívemet. Hogy mindhalálig harcolni bírjak az ártatlan igazságért. Ezt Tügy tette.”

Életem regénye, 1939