Kerékpárral az irodalmi emlékhelyen II. - Vas megye
Vissza

01.
Répcelak

A 86-os főút mentén, a Répce és Rába folyók által bezárt háromszögben fekszik Répcelak. Itt töltött egy esztendőt az érettségi után Tatay Sándor író, a Simeon család, a Kinizsi Pál, a Puskák és galambok és számos más felejthetetlen regény szerzője, a Makk Károly rendezte nagysikerű Ház a sziklák alatt című film forgatókönyvének írója. A Horti kultúra Mag termelő és Értékesítő Szövetkezet megbízásából járta Répcelakot és vidékét, „működési területe” – ahogy Lődörgések kora című életrajzi regényében írta – Sopron és Vas megye volt.

02.
Uraiújfalu

A 84-es főúttól nem messze, Répcelaktól kb. 10 kilométer távolságra találhatjuk Uraiújfalut, amely település több alkotó emlékét is őrzi. Uraiújfalu Árpád-kori település, első okleveles említése 1221-ből ismert. A községhez 1970-ben csatolták az 1342-től ismert Szentivánfát, amelynek római katolikus templomában keresztelték 1804. április 16-án Bezerédj Amáliát, a magyar gyermekirodalom úttörőjét, pedagógiánk érdemes egyéniségét.

03.
Ostffyasszonyfa

Uraiújfalu felől Ostffyasszonyfa felé haladva a Ragyogó hídon vezet át az út. Érdemes megállni egy pillanatra, és megnézni a hídon található emléktáblát, amely Pető? Sándor ostffyasszonyfai tartózkodá sának állít emléket.

04.
Csönge

"Végtére, hazatérek Csöngére" – szól a csöngei Weöres Sándor Emlékházban berendezett kiállítás címe, amely annak a Vas megyei üdvözlet című Weöres-versnek a zárósora, amely az emlékház parkjában 2003-ban felavatott Weöres-szobron, Segesdy György Munkácsy-díjas szobrász művész alkotásán is olvasható.